Taiteemme tulevaisuus: perussuomalainen realismi

taiteemmetulevaisuus

Perussuomalaisten mukaan taiteen pitää vahvistaa suomalaista identiteettiä ja tuki tekotaiteellisille postmoderneille kokeiluille tulee lopettaa.

Perussuomalaiset ei ole ainoa poliittinen liike, joka on ottanut asiakseen määritellä, mikä on hyvää taidetta ja mikä ei. Edeltäjistään perussuomalaiset eroaa kuitenkin siinä, että muut ovat yleensä kehittäneet uuden, puolueen tavoitteita tukevan taidesuuntauksen. Perussuomalaisten eduskuntavaaliohjelmassa ei linjata taiteen tulevaisuutta, vaan kehutaan vain menneisyyden suuruuksia, kuten Gallen-Kallelaa ja Edelfeltiä.

taiteemmetulevaisuus1

Puoluesihteeri Timo Soini perustaa uuden puolueen konkurssiin ajautuneen SMP:n raunioille.

Moni pitää juuri menneisyyteen tarrautumista perussuomalaisten suurimpana heikkoutena. Siksi puolueen kannattaisi ottaa mallia kulttuuripoliittisista esikuvistaan ja kehittää nykyiselle postmodernille töhertelylle ideologisesti kestävämpi vaihtoehto.

Uuden perussuomalaisen taidesuuntauksen päämääränä on edistää esikuviensa tavoin puolueen taiteelle asettamia päämääriä. Ilmaisultaan suuntaus voisi olla ei-postmodernisti realistista. Uutta taidesuuntausta voitaisiin kutsua siten perussuomalaiseksi realismiksi.

taiteemmetulevaisuus2

Pääministeri avaa uudelleen rötösherrojen sulkeman paperitehtaan.

Perussuomalaisten pirtaan sopii erinomaisesti se, että johtajien seremonialliset muotokuvat on taiteen tärkein ilmenemismuoto. Myös monumentaalisuus, sankarillisuus ja oman historian kuvaaminen ovat kulttuuripoliittisten esikuvien tavoin tärkeitä elementtejä

T. J. Soini

Perussuomalaisten taidelinjaukset tehnyt Vesa-Matti Saarakkala kertoo tämän päivän Hesarissa, ettei hän osaa sanoa, millaista perussuomalainen, suomalaista identiteettiä vahvistava taide voisi olla. Siksi haastan kaikki suomalaisten identiteetistä huolestuneet kansalaiset, taiteilijat ja kansantaiteilijat kehittämään uutta, perussuomalaiseen ideologiaan sopivaa taidesuuntausta. Tässä julkaistavat kuvat ovat oma vaatimaton panokseni perussuomalaisen realismin kehittämiselle. Taideteosteni esikuvat löytyvät kuvissa olevien linkkien takaa.

Suomi eroaa EU:sta.

Sallikaa sinisilmäisten lasten tulla minun tyköni.

Valistushenkiset julisteet ovat perussuomalaisen realismin ominta aluetta.

 

taiteemmetulevaisuus4

Vanhojen puolueiden maahanmuuttopoliittinen neuvottelu keskeytyy.

 

Olisiko Jussi Halla-Ahon blogista perussuomalaisten Ruhnamaksi?

janne

57 kommenttia

Kategoria(t): Maailmanparannus

57 responses to “Taiteemme tulevaisuus: perussuomalainen realismi

 1. Märta Backman

  Jep! Pelottavan hyvin kolahtaa tähän päivään. Hirveän hauskojakin. Todella. Mutta nauru jumiutuu johonkin. Ei ole riittävän mahdotonta että tällaista tosissaan alettaisi tehdä..Luoja meitä varjelkoon.

  • PS optimisti

   Ehkä taiteen määritteleminen menee turhan pitkälle, mutta en näkisi pahalla jos apurahat vietäisiin taiteilijoilta jotka keksivät talvella tehdä lumikasan ja kutsua sitä teoksekseen. Jos tilanne nyt on mitä käsitän sen olevan niin taiteen määritelmää tuskin Soinikaan osaa vetää pahemmin metsään.

   • Joo, pois vaan ne turmiolliset:
    – sarjakuvat
    – fiktioelokuvat
    – teatteriesitykset
    – lastenkirjat
    – kotoperäinen kirjallisuus ja runous
    – kuvataidekoulutus
    – lasten ja nuorten taideharrastukset
    – suomalainen design

    Perussuomalaiset on ihan oikeassa, kyllä noista pitääkin päästä eroon.

   • Rektori

    ”en näkisi pahalla jos apurahat vietäisiin taiteilijoilta jotka keksivät talvella tehdä lumikasan ja kutsua sitä teoksekseen.”

    Loistava karikatyyri persujen retoriikasta! Keksitään ilmasta joku hurja uhkakuva ja esitetään asia siten kuin näin olisi tapahtunut. Ratkaisuna on aina puuttua asiaan vähentämällä mystisiä tukia ja apurahoja.

   • Mööpeli

    Kyllä niillä siellä apurahalautakunnassa on kuitenkin jotkut kriteerit miten sen apurahan saa.

   • ”en näkisi pahalla jos apurahat vietäisiin taiteilijoilta jotka keksivät talvella tehdä lumikasan ja kutsua sitä teoksekseen.”

    Eivät kai ne ole sen pahempia kuin perussuomalaiset poliitikot jotka keksivät vaalien alla tehdä pökäleen ja kutsua sitä politiikakseen.

   • PS optimisti

    Jos lähden järjestyksessä käymään vastauksia läpi niin:
    Murmur:
    Sarjakuvat – kyllä niille pitäisi joko löytyä oikea rahoittaja tai sitten jättää harrastukseksi. En lähtisi valtiovaroilla näitä avustamaan.
    Fiktioelokuvat – Vaikea rajamaa, en sano juuta enkä jaata.
    Teatteri – Tämä kuuluu selvästi kulttuuriperintöön, jää siis omastani ja käsitykseni mukaan myös PS:n esityksestä tuettaviin taiteenmuotoihin.
    Lastenkirjat – Nojaa, eiköhän nekin ansaitse rahaa sen mukaan mitä myyvät, eivät sen suurempia ylimääräisiä.
    Loput tuntuivatkin olevan jo täysin pointin vierestä, puhuin taiteen rahoittamisesta valtion kassasta, en koulutuksesta tai harrastuksista. Saati sitten tuottoisan vientituotteen rampauttamisesta.

    Rektori:
    En tiedä olenkö käsittänyt väärin, mutta reilu vuosi taaksepäin Mannerheihin ratsastajapatsaan vieressä oli kasattu kinos ja kyltti joka antoi ymmärtää olevansa taidetta.

    Mööpeli:
    Hyvä.
    Myönnän että elän täysin sen kuulopuheen pohjalta mitä nykytaiteesta pahimmillaan kuulee.

    Kivistö:
    Pahoittelut, sen verran sanattomaksi pisti että en osaa tähän vastata.

  • Erkki

   No jos katsoo pelkästään kiasmaa rakennuksena, niin mitähän siellä sisällä on? ”Taidetta” varmaan. 😉

 2. Arto Pihlajamäki

  Kyllä Timo Soini on aivan oikeassa. Kaikkea taidetta saa ja varmasti pitääkin maailmassa olla, mutta tällaisina aikoina jolloin esim. hoitajat joutuvat laitoksissa esimiestensä puhutteluun jos vaihtavat vaipan liian usein vanhukselle on selvää ettei mistään vessapaperista tai pölypusseista tehtyjen teosten esittelyyn voida käyttää senttiäkään yhteiskunnan rahoja. Jokainen taiteilkoon ja jos kauppa käy niin hyvä on ja jos ei taiteilu kannattaa pitää virkistävä’nä harrastuksena ja mennä ihan oikeisiin töihin ansaitsemaan palkkaa ja maksamaan veroja jotta sosiaaliturvamme pystytään pitämään yllä.

  • Nero P. Erse

   Kannatan! Lisäksi kannatan sitä, että jokaiselle ”Kunhan yritettiin nyt” – urheilijalle vuoden palkkarahat taskuun, bemari pihaan ja tontti Vantaan kupeesta, että voimme taata Suomen menestyksekkään esiintymisen ylivoimaisena valtiona niin maailmanmestaruuskisoissa kuin olympialaisissa.

   Se on kuule yksi pieru Saharassa se postmodernin taiteen tukeminen valtion budjetista. Ei kirjallisuuttakaan ymmärrä, ellei osaa lukea, ja tätäpä persut nyt oikein kovasti yrittävät toitottaa: ymmärtämättä pitäisi osata sanoa, mikä on kansalle hyväksi ja huonoksi!

  • JK

   Jokainen taiteilkoon ja jos kauppa käy niin hyvä on ja jos ei taiteilu kannattaa pitää virkistävä’nä harrastuksena ja mennä ihan oikeisiin töihin ansaitsemaan palkkaa ja maksamaan veroja jotta sosiaaliturvamme pystytään pitämään yllä.

   Juu, näin o. Töihin vaan taiteilijat. Olis sen PerSujen ohjelmassa mainitun Sibeliuksenki pitäny mennä kunnon töihin eikä elää apurahoilla suurinta osaa elämästään, saatanan apurahataiteilija! Eikä se ees välittänyt kansallistunteesta, vaan toivoi et hänen musaansa kuunnellaan sen omista lähtökohdistaan. Ihme ”elämäntapataiteilija” sekin oli.

  • sirkkis

   Voi Artoa!
   Eihän vanhusten vaipanvaihto rinki ole taiteen kanssa mitään tekoja.
   Ikävää, että kaikki on Soinin kanssa samaa mieltä, vaikka ohjelmapäälikkönä oli joku Vesa-Matti.
   Ikävää, että juuri vanhuksilta kirkossa, bingossa käynnit jne kieltää juuri perusujen oma kultuuri ohjelma. Sieltä ne poliitikot kunnissa leikkaa, päättää mitä saa harrastaa..Kannataa lukea ohjelma ensin ja viedä se käytäntöön. Vetelissäkin on kädentaitajia ei tule äänet, ainakaan Vetelin
   suositusten mukaan.Saatikka muiden manttelin perijöiden uurniin.
   On luojalle kiitos, että persuissa on yksi harrastaja, tuottaja ja päättäjä joka teki irtioton. Mutta onko joku muu arka-asia kultuurissa, kun johto siitä mellakoi? Nim Tupasvilla

  • Lähihoitaja

   Näin ”oikeita töitä” tekevänä lähihoitajana haluaisin tietää, mistä olet saanut tietoa tällaisista vaippapuhutteluista. Ja onko nämä puhuttelut kyseisen työpaikan ohjeistus vai vaan jonkun tämän fasisitisen historiansa niin mielellään unohtavan maan, fasistisen kansalaisen (esimiehen) sooloilua. Kun minä nyt kuitenkin teen näitä oikeita töitä eli vaipanvaihtoa, niin pidätän kyllä oikeuden, sinun systematiikassasi, suoda apurahoja näille taiteilija poloille. Useimmat tapaamistani taiteilijoista ovat ihan ajattelevia ihmisiä. Samaa ei voi sanoa sinusta, joka kierosti halveksit minun työtäni muka puolustamalla sitä. En minä mitään tukea siihen vaipanvaihtoon tarvitse. Minä osaan itsekin puolustaa ihmistä.

   • arto pihlajamäki

    Vastaanpa näin pitkän ajan kuluttua sinulle. Itse hoitoalan töitä tehneenä n. 30 vuotta tietoni ovat ihan julmasti kentältä! Se että ajattelenko sinun mielestäsi vai enkö ei kiinnosta minua yhtään! Työtäsi en halveksi kierosti enkä vähemmänkään kierosti, se on arvokasta! Mutta edelleenkään meillä ei ole varaa ruokkia ”puuhastelijoita”.

 3. Tässäpä upotaan…
  I D I O C R A C Y . . .
  Hienosti tiiviisti asian ytimessä 🙂

 4. Touko Lehto

  Täyttä asiaa ja pelottavaa sellaista. Siinä vaiheessa kun valtio rupeaa sanelemaan kulttuurintuottajien tekosia ollaan aika pitkällä totalitarismissa. Sananvapautta rajoitetaan nykyiselläänkin jo ihan tarpeeksi ja liikaakiin. Miä kyllä tykkään Gallen-Kallelasta ja Edefeltistä ja vituttaa kun nuo lelunatsit omivat nekin osaksi ideologiaansa.

 5. Mertsi Lanki

  Kyllä saa minun puolestani kaikenmaailman kissantappovideotaiteet jatkossa jäädä verorahoista tukematta. Suomen valtion velka, ja velkakello on saatava pysähtymään. http://velkakello.fi/

  • teppo

   Kanssasi on helppo olla samaa mieltä, mutta kerro toki, mitkä olisivat lääkkeesi velkaantumisen pysähtymiseen. Kuten tiedämme, PerSujen hallitusohjelmasta apuja ei löydy. Ohjelma (tarkemmin sanottuna se on vikalista) on miljardeittain tappiollinen.

   Luvut osoittavat, että kulttuurin tukeminen on halpaa hyvinvointia. Kaikki valtion tuki oopperalle, sinfoniaorkestereille ja teattereille on n. 0,2 % terveys- ja sosiaalimenoista.

 6. Mikko

  Copy-pastean muualle kirjoittamastani vuodatuksesta:

  Tämä persujen ohjelmajulistus on sikäli raivostuttava, että se onnistuu tekemään aiheen tiimoilta kourallisen taikatemppuja, jotka hämärtävät koko keskustelua.

  Ensinnäkin läheskään kaikki taiteen tukeminen ei tule Suomessa valtiolta, vaan… tähän osallistuvat myös hyvin monet säätiöt, yritykset ja muut vastaavat tahot. Näiden tuen määritteleminen hallituksen taholta olisi varmasti vähintäänkin kyseenalaista?

  Toiseksi se luo jotenkin sellaisen vaikutelman, että valtiollisilla apurahoilla tuetaan taidetta jotenkin erityisen kapea-alaisesti, keskittyen vain tietynlaiseen ”postmoderniin” taiteeseen. Todellisuudessa taiteen keskustoimikunta kattaa elokuvataiteen, kirjallisuuden, kuvataiteen, lastenkulttuurin, mediataiteen, monitaiteen, muotoilun, näyttämötaiteen, rakennustaiteen, sirkustaiteen, säveltaiteen, tanssitaiteen ja valokuvataiteen. Toimikuntaan kuuluu 16 eri alojen asiantuntijaa. Miten ihmeessä hallituksesta (puoluevalikoimasta riippumatta) voisi löytyä asiantuntemusta toimia viisaasti näin laajalla kentällä?

  Kolmanneksi taide ei ole suinkaan ainoa ala, jossa rahojen jakaminen jätetään tarkemmin asiantuntijoiden vastuulle. Eihän hallitus päätä yksittäisten urheilijoiden tai seurojen avustamisestakaan! Miksi ihmeessä taidetta pitäisi kohdella tässä jotenkin poikkeuksellisesti?

  Neljänneksi, lausunto luo vaikutelman siitä, että postmoderni taide olisi yksiselitteisesti tolkutonta, sisällyksetöntä ja shokkiarvoa hakevaa. Julkisuuteen nousevat kissantappovideot ja skatologiaperformanssit ovat yksittäisiä poikkeustapauksia, eivät yleissääntö. Joukkoon mahtuu yhtä lailla ja huomattavasti enemmän aidosti visuaalisesti tyydyttäviä ja ajatusmaailmallisesti puhuttavia teoksia.

  Taide (kuten myös teollinen viihde ja urheilu) on kuitenkin toimintaa, jossa lopputulosta ei voi tietää ennalta panostuksia suunniteltaessa. Jokaista jääkiekon mm-kultaa voittanutta jääkiekkoilijaa kohti on tuhansia junnuja, joista ei tullut mestareita, vaikka heihinkin vähän panostettiin. Tämän vuoksi myös rahoituksen on annettava tilaa niille kyseenalaiseksi jääville yrityksille, koska muuten isoja onnistumisiakaan ei tule.

  Kukaan ei voi etukäteen tietää tai määritellä, mistä syntyy kestävää ja puhuttelevaa taidetta. Akseli Gallen-Kallelakin oli uransa alkuvaiheessa kriitikkojen hampaissa ja häntä kutsuttiin ”rumuuden apo…stoliksi”. Teosten joukosta löytyi mm. Mädäntynyt kuha.

  Vastaavasti Suomesta on tullut 1900-luvun jälkimmäisellä puoliskolla lukuisia modernin klassisen musiikin säveltäjiä (ja esittäjiä), joita arvostetaan maailmalla huomattavan paljon ja jotka taatusti luovat positiivista Suomi-kuvaa tehokkaammin kuin vaikkapa menestys Formula 1:ssä tai marginaalisissa talviurheilulajeissa. Monet teoksista (kuunnelkaapa vaikkapa Rautavaaraa) ovat kuitenkin sellaista kilkettä, että se tuskin mahtuu kaivatun taide-estetiikan piiriin.

  Ja lopuksi: kaiken huipuksi tässä puhutaan ylipäätään niin pienistä rahoista, että niillä ei ole mitään vaikutusta valtion budjettiin tai sen toimintaan. Paitsi se, että jokainen kulttuuriin sijoitettu euro tuo erään tutkimuksen mukaan kahdeksan euroa takaisin.

 7. Tobias Kemppainen

  Erinomaisia pointteja erinomaisilla kuvilla höystettyinä. Pelottaa, että juuri tuollaista se olisi. Totalitarismin ja fasismin saastaiset tuoksut pakotetaan yhteiskuntaamme.

  Miten päättäjä, joka ei itse tuota tai harrasta taidetta, voi millään tasolla tai asteella päättää, mikä on hyvää taidetta? Ymmärtääkö päättäjä(t), mitä hyvän taiteen luomiseen vaaditaan? Ymmärtävätkö päättäjät, mistä hyvä taide syntyy? Ymmärtävätkö päättäjät, mistä ihmiset pitävät ja mitä he haluavat nähdä? Ymmärtävätkö päättäjät, että hyvä taide KESTÄÄ AJAN HAMPAAT, ja se erottaa mahtavan taiteen hyvästä?

  Ymmärrättekö te, kommentoijat?

 8. Tobias Kemppainen

  Itseasiassa, minkälaisilla kuvilla/minkälaisella taiteella perussuomalaiset haluavat korvata jo olemassaolevat kuvat/olemassaolevan taiteen, ja miksi? Miettikääpä sitä hetki.

 9. Juhana Suoniemi

  Sitä tässä vain ihmettelen, kun koko ajan valitetaan, kuinka huonosti menee ja nykymeno saa riittää. Suomi on kaikissa kyselyissä ja mittauksissa ollut maailman parhaiden maiden joukossa. Suomessa on vanhan Euroopan maista vähiten mamuja. Vanhainkotien huonot olot on yksittäistapauksista johdettu myytti, jolle ei ole asiakaskyselyjen mukaista totuuspohjaa. Uusia työpaikkoja syntyy koko ajan. Ja niin pois päin.

  Tämä ei tietenkään tarkoita sitä, että kaikki asiat olisivat parhain päin ja ikuisessa autuuden tilassa. Varmasti on ongelmia, myös vanhainkodeissa. Mutta menneisyyteen takertumalla ne asiat eivät parane, vaan huononevat entisestään. Epävarmuuden ja tyytymättömyyden kokemuksessa on paljolti kyse suuresta rakennemuutoksesta, joka teollisuudessamme ja maataloudessamme on käynnissä ja jatkuu sekä näköalattomuuden kultista, jota talouspoliittinen yhtenäiskulttuuri ylläpitää.

  Tässä kultissa jatkuva talouskasvu nähdään ainoaksi vaihtoehdoksi, vaikka se ime voimansa juuri niiden heikoimpien ja ympäristön edusta. Tämä johtaa viime vuosisadan suojatyöpaikkojen – tehtaiden ja virastojen – supistuksiin sekä ympäristön polkemiseen.

 10. juho turpeinen

  Hei. Entäpäs Eu:lle myönnettävät miljardien apurahat, armeijan budjetti,kansanedustajien palkankorotukset ? Enpä usko että taiteen tukeminen vie suomalaisten verorahoista paskan vertaa verrattuna siihen paljonko meidän hallitus syytää rahaa armeijalle Eulle ja omiin taskuihinsa!

 11. juho turpeinen

  Perussuomalaista puoluetta ei edes olisi olemassa jos he olisivat joskus ymmärtäneet taiteen merkityksen!

  • Vapautta vaaliva

   Taide on yhtä kuin henkilökohtainen vapaus kokea, nähdä, ymmärtää, välittää. Luovuuden räätälöijiä ovat kaikki vallassaolija ja valtaan pyrkivät.

 12. juho turpeinen

  Näen tässä vahvan yhteyden natsismiin ja sairaalloiseen nationalismiin. Keitä he ovat sanomaan mikä on hyvää taidetta ja mikä huonoa kun eivät ymmärrä taiteesta tipan tippaakaan. Minun mielestäni perussuomalaisten kaltaiset puolueet voisivat lähteä siperiaan syömään jäätä.

 13. Samppa

  Oheisessa linkissä samaa tyyliä. Lisähuomautuksena se, ettei kaikenmaailman kissantappopölypussivessapaperitaiteesta voi repiä rahaa koska sitä ei siellä ole. Etsitään uusi vihollinen vaikkapa jostain vähemmistöstä, vähemmistöveroa kun ne kuitenkin kuluttaa meidän normaalien palveluja. Tai sitten naapurustohäiriöveroa, kun jokaisella on kuitenkin se yksi harmittavainen tuttu siinä lähistöllä. Persuvero että tämä hulluus loppuisi?

  http://hannuoskala.fi/2011/02/26/persu-edella-premodernismiin/

 14. Paavo Aholainen

  Ja höpön höpöä mutta hauskaa. Persu en ole.

 15. Pirkkoliisa Ahponen

  Eteenpäin perussuomais-postmodernin pastissismin tietä! Ja toiveikasta tulevaisuutta taiteelle, joka selviää ankeistakin ajoista ei-identtisten nyrjähdysten avulla.

 16. kansa

  Kansa on väärässä, kuten aina.
  Eikö nyt olisi korkea aika vaihtaa kansa, jotta
  varmistetaan oikeat äänestystulokset?

  • Vapautta vaaliva

   On hätä kädessä, siinä kärpäsiä, kuin keisari Tiberiuksella, persujen pelkääjillä, jotka kantavat hätää etujensa ja asemiensa puolesta, eivät kansan. Tule hyvä matsi!

 17. Vasemmistohippi

  Ei velkaantumista estetä ja vanhustenhoitoa pelasteta vähentämällä jo nytkin vähäistä kulttuurin tukemista vaan pistämällä hyvätuloiset maksamaan oma osuutensa yhteiskunnan pyörittämisestä. Ei Suomi ole taloudellisesti köyhä maa, rahat vain ovat väärillä ihmisillä.

  Perussuomalaisten menestys perustuu muutenkin siihen että löydetään täysin väärät syntipukit yhteiskunnallisille ongelmille niin että niiden todellinen syy – globaali riistokapitalismi – saa jatkaa voittokulkuaan.

 18. Mietin vain, että onkohan perussuomalaisten vaaliohjelman tekijöillä käsitystä televisiosarjan tekemisen kalleudesta. He kun haluavat vähentää englanninkielistä populaarikulttuurisarja ja tarjota ”korkealaatuista kulttuuriohjelmaa mm. dokumenttien, teatteriesitysten tai konserttien muodossa.” Millaistahan se olisi, jota saisi ulkomaalaisten sarjojen hinnalla: yhdellä kameralla kuvattu dramatisointi Väinämöisestä tai ehkä Päätalokin kelpaisi.

 19. Timppa

  Ettekö te oikeasti ymmärrä että kaikki tämä sataa suoraan perussuomalaisten laariin? Tämäkin blogisti varmasti ihmettelee vaalien jälkeen kuinka PS pystyi niin massiiviseen kannatukseen, vaikka on itse ollut mukana antamassa poppoolle ilmaista mainosta.
  Kuten jo aikaisemmin todettu: Kenties on oikeasti aika vaihtaa kansa.
  Lisäksi blogisti ei näemmä ole ymmärtänyt PS:n taidekannanottoa edes vähää alusta. Uskomatonta!

 20. Ehdokkaana ja siten ihan todella läheltä seuranneena tätä touhua. Jos porukka haluaa lisätä vastakkainasettelua, sulkea rajat, syrjiä vähemmistöjä ja kehittää luokkayhteiskuntaa niin silloin kannattaa äänestää persua!

 21. K

  Niin justiisa! Eikä se ydinjäte todellakaan ole mikään päästö tai saaste, siis ainakaan meidän nazikokoomuslaisten mielestä! =P

 22. Paluuviite: Perussuomalainen Realismi | Vanhoja poikia viiksekkäitä

 23. artehumanisti

  No jaa, kyllä taiteessa aina korjaamista ja parantamisen varaa 0n. Ei se kulje aivan erillään yhteiskunnasta ja on siellä paljon keisarin uusia vaatteita ja bluffia viime vuosina ollut, mutta ei sitä pidä parlamentista johtaa. Hyvä, että jonkinlaista ammatimaista kontrollia, kovaakin,harrastetaan, ettei se jää vain lehtikriitikkojen ja agenttienvaraan tämä tuomio ja hymistely. Eritoten jos yhteiskunta sitä runsasti tukee?!

 24. huuko saleen

  suoraan taiteen keksusyksiköstä-punaiselta torilta,nyt on vaan taiteen ystävä päässyt lobotomia käsittelystä ja antanut sovinistisen tuotoksensa julki ,koska kansan kärttyisä käsi ei tue tuota punikkitaidetta muuten
  nyt on siis valjennut jotta taiteella pystyisi kiusaamaan Persuja
  mutta yhtäkaikki
  kaikki tuo sataa Persujen laariin -heidän lisääntyvän kannatuksensa myötä
  jos taiteilija? ei saa toimeentuloaan tuotoksistaan-hankkikoon elämän ja menkööt oikeisiin ihmisten töihin-edes välillä sen punkkupullon vierestä 🙂

 25. Miksu von Öykkäri

  Omasta mielestäni PerSut ovat onnistuneet siinä missä nämä vanhat puolueet eivät onnistuneet koskaan.. Eli siinä että saadaan ihmiset keskustelemaan asioista. Se, onko kannanotto eriävä hyvässä tai pahassa, tärkeintä on kuitenkin että on eri mielipiteitä. Ja sitä ovat persut yrittäneet nyt vuosia jo ihmisille toitottaa. aina ei tarvitse olla samaa mieltä mitä johtajat sanovat. PerSut tietävät itsekin, ettei tuollainen ”taiteen rajaaminen” tule onnistumaan vaikka he valittaisiinkin hallitukseen. Pääasia on kuitenkin siinä että uskalletaan esittää myös omiakin mielipiteitä. Ei aina tarvitse olla nöyristelemässä ja kumartelemassa joka suuntaan. Ihmiset tuntuvat nykyään unohtavan sellaisen vanhan sanonnan kuin: ”Kun kumarrat toiseen suuntaan, pyllistät toiseen.” Kaikkia ei voi, eikä pidäkään mielistellä.

 26. Taavetti

  Niinpä. Jos äänestät persuja, niin pyllistät suvaitsevuudelle. Ja silloin myös sinua ei suvaita omana itsenäsi.

  • PS optimisti

   Kiva että joku myöntää suoraan poliittisen suvaitsemattomuutensa.

   • Taavetti

    Politiikka joka ei suvaitse kaikkia ei itse ansaitse suvaitsevuutta. Niin helppoa päästä tuosta paradoksista. Se on vähän kuin, että niin metsä vastaa kuin sinne huudetaan tai vastaavaa.

 27. Harry Wester

  Siis taiteen rahoitusta saa tietenkin kritisoida – samoin kuin taiteen sisältöjä. Kyseenalaistaahan taide itsekin koko ajan itsensä. Olisi kuitenkin kiva jos tämmönen kyseenalaistus tehtäisiin kunnioittaen ja pohjattaisiin edes jonkinlaiseen asiantuntemukseen. Persujen vaaliohjelmasta (tai jälkeenpäin saamistani lisäkommenteista siihen liittyen) ei mielestäni näy läpi minkäänlainen kulttuuri- / taidekentän tuntemus tai oikeastaan edes kiinnostus sellaiseen. Lukemani ja kuulemani perusteella Timo Soini tai perussuomalainen puolue eivät kumpikaan vaikuta sellaiselta taholta, jonka katsoisin olevan pätevä päättämään millaisen kulttuurin tukemiseen minun verorahani käytetään. Kulttuurilla on hyvinvointia lisäävä vaikutus ja runsaasti työkaluja toimia yhteisöllisesti yhteiskunnan hyväksi. Ehkäpä voitaisiin persuleirissäkin miettiä tällaisia mahdollisuuksia, eikä vaan sohia pimeästä jotain sellaista kohti, jota ei oikein ymmärretä! Mitähäh?

 28. Ari-Pekka Piiparinen

  Mielestäni ainakin siltä kaverilta voitaisiin ottaa apurahat pois kuka ensin tappoi kissan, masturboi sitten kuolleen kissan päälle ja lopulta sanoi sitä taiteeksi. Tosin voi tietysti olla etten ymmärrä korkeampaa kulttuuria…

  Teemu Mäki, KISSA-essee

 29. Aivan loistavaa taidetta!

  Erityisesti tykkäsin tuosta Elovenatytöstä viljapellossa.

 30. J. Mäkinen

  Mahtava kollaasi! Poliitikon tulee osata nauraa myös itselleen. Missä viipyy vastaava Vihreistä, Kepusta ja Kokoomuksesta?

  Perussuomalaiset ovat ainoa puolue, jotka ovat nousseet tätä narsismissaan rypevää, itsensäylentänyttä valtaeliittiä vastaan. Ainoa puolue, joka on kuunnellut kansalaisten jatkuvaa valitusta esimerkiksi epäonnistuneesta maahanmuuttopolitiikasta, virkamiesten sanelemista ase- ja paskalaista jne jne. Ainoa puolue, joka ei ole jatkuvasti rypenyt skandaaleissa. Ainoa puolue, jonka johtaja puhuu kansan kielellä.

  Minusta siinä ei ole mitään hävettävää. Näin demokratia toimii. Kehnot kansanedustajat ja puolueet korvataan vaaleissa uusilla.

  Nähdään eduskuntavaaleissa! Paras puolue voittakoon…

 31. Jepulis

  ”Loistava karikatyyri persujen retoriikasta! Keksitään ilmasta joku hurja uhkakuva ja esitetään asia siten kuin näin olisi tapahtunut. Ratkaisuna on aina puuttua asiaan vähentämällä mystisiä tukia ja apurahoja.”

  Et ole käynyt koskaan Kiasmassa? 😉 Kyllähän näitä riittää…

 32. Jos oot Kiasmassa käynyt ikinä niin ymmärrät varmaan, että siellä on ihmisten töitä jotka menestyvät sinua paremmin. Se vituttaa varmasti.

 33. jeps

  Nämä on kyllä hienoja! Toivottavasti oikeasti päästään tuohon.

 34. Antzzza

  Murmurille:

  Sarjakuvat:
  -Aikalailla samaa mieltä. En mene varmaksi sanomaan, mutta lieneekö niin suuribudjettinen taiteenala, että suurta tukea tarvitsisivat.
  Fiktioelokuvat:
  -Surullisen moni mieltää fiktioelokuvan pelkäksi viihteeksi. Sitä se ei todellakaan joka tapauksessa ole. Fiktioelokuvalla on suurta kulttuuriperinnöllistä arvoa
  Teatteriesitykset:
  -Perinteinen ja vanha taiteenlaji, joka on yhä voimissaan. Mielestäni ensimmäisiä vaihtoehtoja valtion tuen saajaksi. (Tsiisus, tuntuisit jättävän melkein kaikki tärkeimmät vaihtoehdot tuetta.)
  Lastenkirjat:
  -Ei erityistä mielipidettä meikäläisellä.
  Kotoperäinen kirjallisuus ja runous:
  -||-
  Kuvataidekoulutus:
  – What the ÄF?? Ai että sitä joko syntyjään osaa maalata tai ei?
  Lasten ja nuorten taideharrastukset:
  -Jo pari kohtaa sitten epäilin sua trolliks ja nyt oon jo aika varma…
  Suomalainen design:
  -Se paljon puhuttu Suomi-brändi… Ei lisättävää

 35. Paluuviite: Pari piirua Pohjois-Korean suuntaan? |

 36. topper harley

  Kyllähän tämä Persujen suhtautuminen taiteeseen pistää miettimään ovatko ohjelman laatijat koskaan taidetta nähneetkään saati sitä ymmärtäneet. Ohjelma todistaa kyllä hyvin väitteen että PS haikailee menneiden aikojen perään.

  Keskustelu on tuonut mukanaan taas kerran henkilöitä joita ei taida itse asia pahemmin kiinnostaa vaan halutaan päästä huutelemaan kuinka _kaikki_ perusuomalaisten kannattajat ovat suvaitsemattomia juntteja. Sori vaan, mutta mielestäni se on lähinnä säälittävää. Vaikka en olekaan PS:n kanssa samaa mieltä monista asioista niin mieluummin annan ääneni sellaisille henkilöille jotka uskaltavat sanoa mielipiteensä suoraan senkin uhalla ettei sitä hyväksytä. Pahinta rasismia Suomessa on nykyään ”suvaitsevaiston” raivon sokaisema lokakampanja puoluetta kohtaan.

  Tämän sivun teokset olivat kyllä ihan viihdyttäviä sekä hyvin tehtyjä joten kiitos siitä. Itselleen pitää osata nauraa, niin hippien kuin natsienkin.

 37. Erkki

  Kävin 70 -luvulla ARS -näyttelyssä. Eräässä huoneessa oli lattialla kasa siitepölyä kohdevalaistuna. Taideteosta teki syvän vaikutuksen, en unohda tuota väriä milloinkaan. Suosittelen talven pimeyteen omaa installaatiota (värikäs teos kohdevalistuna antaa voimaa kaamoksessa).

  ”Rappiotaide” oli osa kansallissosialistien kulttuuripolitiikkaa. Tuomittuja olivat kaikki modernismin synnyttämät suuntaukset, kuten impressionismi, ekspressionismi, dada, uusasiallisuus, surrealismi, kubismi ja fauvismi.”

 38. Paluuviite: Koijärvi kestää |

 39. Ismo T

  Tuo ensimmäinen kuva on kyllä todellinen helmi!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s