Pari piirua Pohjois-Korean suuntaan?

Suomen ilmasto alkoi muuttua aiempaakin miellyttävämmäksi, kun YK:n johdolla neuvoteltu ilmastosopimus korvattiin maailmanlaajuisesti niin sanotulla Soinin mallilla. Kerrotaan, että Soini on tehnyt ilmastomallinsa lisäksi myös kuusi oopperaa ja lyönyt ensimmäisellä golfkierroksellaan useita hole-in-oneja.

Perussuomalaisten taidelinjaus vie Suomea pari piirua Pohjois-Korean suuntaan. Voisivat ottaa sieltä muutenkin mallia. Pohjois-Koreassa kun vallitsee vahva yhtenäiskulttuuri ilman etnisiä vähemmistöjä. Missä muu maailma, siellä ongelma.

Tällaisia populistisia heittoja kutsutaan nykyään soinismeiksi. Perussuomalaiset ovat määritelleet koko valtakunnan vaaliagendan pitkälti niiden avulla, ja olemalla muuten mahdollisimman hiljaa. Vaalien lähestyessä persujen on ollut pakko kertoa tavoitteistaan enemmän. Vaaliohjelman julkaisemisen jälkeen monesta muustakin asiasta kuin taiteesta on väännetty sekä vitsejä että vakavaa kritiikkiä.

Vaikka olen lähtenyt itse samaan junaan, myönnän olevani ärsyyntynyt siitä, että koko vaalikeskustelu tuntuu pyörivän vain persuarvoista kumpuavien teemojen ympärillä. Loppupelissä tärkeintä ei ole kuitenkaan se kuka teemat valitsee, vaan se mitä niistä sanotaan.

Soinin mielestä kritiikki ja kaikenlainen poru ovat puolueelle eduksi, sillä se pitää aloitteen omissa käsissä. ”Kannattajat ja vastustajat ovat liikkeellä. Puolue ja asia ovat ja pysyvät esillä. Vastustaja on vaalityöntekijäsi”, hehkuttaa Soini ”plokissaan”. Any publicity is good publicity.

Myös Hesarin pääkirjoituksessa arvellaan, ettei kritiikillä ole juuri mitään vaikutusta Soinin kansansuosioon. ”Kansan mielestä kaikkien ehdotusten ei tarvitsekaan olla ihan jetsulleen. Kunhan juttu luistaa”, HS linjaa.

Olisiko se sittenkin äänestäjien aliarviointia väittää, ettei vaalikampanjan aikana käytävillä sisältökeskusteluilla voi olla vaikutusta minkä tahansa puolueen kannatukseen? En haluaisi uskoa, että persut jyräävät vaaleissa vain siksi, että ihmiset haluavat näyttää (sinänsä ansaittua) keskisormea muille puolueille. Jos vaalipäivänä päästää ilmoille protestipersun, niin se haisee myös omissa pöksyissä seuraavat neljä vuotta.

janne

Mainokset

Jätä kommentti

Kategoria(t): Maailmanparannus

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s