Macho vai alfauros?

Vertasin hiljattain Vladimir Putista luotua fiktiivistä machohahmoa Tom of Finlandin tuotantoon. Putinia esittelevät propagandavalokuvat ovat häkellyttävän samanlaisia kuin Tom of Finlandin piirrokset, sillä molemmissa on hyödynnetty ja liioiteltu samoja machomiesstereotypioita.

Putinin julkikuvaa on verrattu myös Neuvostoaikojen Stalin-kulttiin. Putinista luodun sankarihahmon voikin nähdä Stalinin aikojen henkilöpalvonnan paluuna 2000-luvun Venäjälle. Nikita Hrustsov lopetti aikanaan Stalinin palvonnan ja julisti, että johtajan kohottaminen yliluonnolliseksi sankarihahmoksi on marxismi-leninismin hengen vastaista. Putin on Stalinin jälkeisen Neuvostoliiton ja Venäjän ensimmäinen valtionpäämies, jonka valta-asemaa on pönkitetty tekemällä johtajasta sankarihahmo ja henkilöpalvonnan kohde.

kultti.jpg

Vaikka Putinin macho-hahmo kulkee Staliniin verrattuna omia Tom of Finlandin viitoittamia polkujaan, Putinin ja Stalinin imagonrakentamisessa on myös visuaalisia ja sisältöön liittyviä samankaltaisuuksia.

Stalin esintyi neuvostotaiteessa ja -mediassa toistuvasti lasten ja nuorten ympäröimänä. Johtajaansa ihailevat nuoret kehystivät Stalinin lempeäksi kansakunnan isäksi ja yhdistivät hänet tavalliseen kansaan. Myös Putinin pehmeää  ja suojelevaa puolta korostetaan kuvilla, joissa hän esiintyy lasten, naisten ja perheiden seurassa. Putinia kansakunnan isänä esittävät kuvat ovat niin samanhenkisiä sosialistisen realismin Stalin-representaation kanssa, että Putin-kuvia voisi hyvin käyttää Stalin-propagandassa ja päinvastoin.

Testaan väitettäni muutamalla kuvamuokkauksella. Kuvissa vertaillaan kahden valtionpäämiehen imagonrakentamista, eikä niiden tarkoitus ole siis muuten rinnastaa Venäjän presidenttiä miljoonia ihmisiä murhanneeseen diktaattoriin:

alfa_vauva3.jpg

Vasemmalla Putin ottaa syliinsä vauvan, joka rikkoi Venäjän mukaan seitsemän miljardin ihmisen rajan maapallon väkiluvussa. Oikealla Putinin tilalla poseeraa Stalin.

 

alfa_lippulapsi.jpg

Sama idea toisin päin: vanha Stalin-juliste ja siitä muokattu 2000-luvun versio kansakunnan isästä. Stalinin ajan puna-armeija on nyky-Venäjällä sen verran kovassa huudossa, etten modernisoinut Putinin sotilasasua.

 

alfa_koulu2.jpg

Stalin ja Putin kouluvierailulla.

sosrea_pioneerit5.jpg

Valokuva pikkutytöä kättelevästä Putinista on muokattu ja uudelleensijoitettu vanhaan Stalin-maalaukseen.

Stalinista ja Putinista luoduissa lempeän johtajan hahmoissa on kuitenkin yksi keskeinen ero. Siinä missä Stalin osoitti pehmeyttään etupäässä lasten avulla, Putin kohdistaa julkisen hellyytensä useammin eläimiin kuin ihmisiin:

alfa_eläimet.jpg

Putin ei ole ainoa valtionpäämies, joka on kuvattu söpöjen ja pörröisten eläinten seurassa. Jopa Hitler tunnettiin suurena eläinten ystävänä, ja presidenttien kissoista ja koirista on tehty julkkiksia niin Suomessa kuin Yhdysvalloissakin. Putinin eläinkuvissa ainutlaatuista on niiden mykistävä määrä. En usko, että yhdenkään muun valtionpäämiehen eläinrakkautta olisi valjastettu näin laajassa mittakaavasta johtajan henkilöbrändin rakentamiseen.

Tom of Finland -henkinen alistava machomies ei ole siis ainoa stereotypia, jota on käytetty Putinin imagon rakennuspalikkana. Isähahmo- ja eläintenhalaaja-Putin on mitä tyypillisin alfauroshahmo. Alfauroshan ei ole ihmisten ja muiden kädellisten yhteisöissä yleensä lauman fyysisesti voimakkain yksilö, eikä alfauroksen tarvitse tavallisesti käyttää väkivaltaa tai sen uhkaa tavoitteidensa saavuttamiseen. Ihmisalfa on karismaattinen johtaja, joka on noussut johtoasemaan luomalla muita paremmat verkostot ja liittolaissuhteet. Jos alfaurosasemaan pääsisi pelkän voiman avulla, maailman valtionpäämiehet olisivat alle 30-vuotiaita nuoria miehiä. Voimalla ja väkivallalla uhoaminen kuuluukin ihmisyhteisöissä nimenomaan nuorille wannabe-alfauroksille, jotka yrittävät kokemattomuuttaan kohota alfaurosasemaan väärin keinoin.

Kahden eri stereotypian varaan rakennettujen fiktiivisten Putin-hahmojen välillä on silmiinpistävä ristiriita. Machoiluun kuuluu röyhkeys, arvaamattomuus ja jatkuva väkivallan uhka. Alfauros on kova mutta reilu, ja hänen kovuutensa on vastuullista ja ennustettavaa.

Hellyyden osoittaminen eläimille ihmisten sijaan saattaisi olla kompromissi, jolla Putinin macho- ja alfauroshahmojen välistä ristiriitaa pyritään tasoittamaan. Eläinten kanssa Putin näyttäytyy astetta primitiivisempänä laumanjohtajana kuin ihmislasten seurassa. Eläinten kesken myös raa’an voiman käyttö on ”luonnollista”, ja ihmisetkin kohtelevat eläimiä keskimäärin kovakouraisemmin kuin toisia ihmisiä.

Ristiriita näkyy Putinin imagonrakentamisen lisäksi myös tosielämässä. Ollakseen uskottava, kumpikin fiktiivinen hahmo tarvitsee propagandakuvien rinnalle symbolisia tekoja, jotka alleviivaavat kuvien sanomaa.

Aiemmassa kuva-analyysissani mainitsin erityisesti yhden teon, jolla Kreml on toistuvasti pönkittänyt Putin-propagandakuvien luomaa machomielikuvaa. Venäjällä on nähty useita näytösoikeudenkäyntejä, joissa nöyryytetään häkkiin suljettua nuorta naista.

naiset8

Machon ja alfauroksen ristiriita: todellisen alfauroksen ei tarvitse osoittaa valtaansa alistamalla ja nöyryyttämällä naisia. Macholle myös heikkojen alistaminen sopii erinomaisesti.

Kun Putinin Venäjä on näyttänyt oikeussalin häkkiin suljetuille naisille kaapin paikan, se ei ole nöyryyttänyt pelkästään kyseisiä naisia yksilöinä tai sukupuolensa edustajina. Häkkiin suljetulla Greenpeacen Sini Saarelalla nöyryytettiin hänen edustamaansa liberaalia länttä, ja  Nadia Savtšenkon oikeudenkäynnissä kyykytettiin hänen kotimaataan Ukrainaa. Pussy Riotin Nadia Tolokonnikovan häkittämisellä alistettiin ja varoitettiin kaikkia Venäjän sisäisiä Putin-kriitikkoja.

Ihmisoikeudet ovat olleet kaikkien kolmen kohdalla halpaa valuuttaa. Esimerkiksi Savtšenko on ukrainalainen sotilas, joka siepattiin Itä-Ukrainasta Venäjälle. Siellä hänet tuomittiin tekaistuin perustein kaksi toimittajaa tappaneesta tykistöiskusta ja laittomasta rajanylityksestä 22 vuodeksi vankilaan.

Putinista luotuun isähahmo-eläintenystävä-alfaurosstereotypiaan sopii huonosti hahmo, joka osoittaa valta-asemansa kiusaamalla naisia läpeensä poliittisissa oikeudenkäynneissä. Alfauroksen ei tarvitse käyttää voimaa, ja aivan erityisesti alfauros ei käytä voimaa itseään heikompiin. Naisia alistava Putin on pikemminkin stereotyyppinen wannabe-alfauros.

Tosielämän Putin tasapainoilee kahden fiktiivisen hahmonsa välimaastossa. Toistaiseksi Kremlin häkkiin suljettu nainen -performanssit ovat päättyneet ennenaikaiseen vapauttamiseen: Sini Saarela armahdettiin kesken oikeuskäsittelyn osana Venäjän perustuslain 20-vuotismerkkipäivän juhlintaa, ja Nadia Tolokonnikova pääsi vapauteen Sotšin olympialaisten alla. Myös Savtšenkon vapauttamisesta neuvotellaan.

Tähän mennessä Kremlin Putin-kuvien sisältämää symboliikkaa on muokattu päivänpoliittisten tarpeiden määrittämien tarpeiden mukaisesti. Esimerkiksi machosankarikuvia on annettu julkisuuteen juuri sopivasti vaalien alla. Kahden fiktiivisen Putin-hahmon tulevat seikkailut saattavat siis antaa jatkossakin vihjeitä siitä, mitä tosielämän Putin aikoo tehdä seuraavaksi. Jos Putin haluaa pitää kiinni kylmän sodan aikaisen etupiiriajattelun palauttamisesta ja rakentaa Venäjästä geopoliittista suurvaltaa, hänen on tuotava edelleen esiin machohahmoonsa kuuluvaa arvaamattomuutta.

Nykymenolla Venäjä voi nousta suurvallaksi vain pelon ja sotilaallisen pelotteen avulla. Sotilaallinen pelote edellyttää puolestaan ydinaseita, sillä ilman niitä Venäjä ei pysty haastamaan länttä sotilaallisesti. Vakaa ja ennustettava valtionpäämies ei voi kuitenkaan käyttää ydinaseita tai sen uhkaa ekspansiivisten tavoitteidensa aktiiviseen edistämiseen. Ydinasepelotteeseen perustuva laajentumishaluinen geopolitiikka on mahdollista vain, jos ydinasesalkkua kantaa arvaamaton ja väkivaltainen mahco.

Jäämme siis kahulla odottelemaan, nähdäänkö Kremlin tulevissa Putin-kuvissa enemmän pörröisiä eläimiä vai häkkiin suljettuja naisia.

JANNE

Mainokset

Jätä kommentti

Kategoria(t): Muu elämä

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s