Vladimir of Russia

putin_stamp_pohja

Vladimir Putinista välitetään medialle säännöllisesti kuvia, jotka näyttävät presidentin miehisissä sankarirooleissa. Putin-kuvien henkilönpalvonta on jatkumoa neuvostoajoista, mutta kommunistijohtajia ei kuvattu Putinin tapaan liioitellun yltiömaskuliinisina, vaan paljon neutraalimmin. Mistä Kreml on mahtanut ammentaa inspiraatiota Putinin lukuisille eri sankarihahmoille?

kuvarulla5

Vaikka Putin-mytologiaa rakennetaan Venäjällä myös taiteen keinoin, Putinin politiikkaa tukeva taide ei ole ainakaan vielä kehittynyt tyylillisesti erilliseksi taidesuuntaukseksi. Jos Putinin tukijat haluaisivat kehittää perussuomalaisen realismin hengessä Kremlin narratiivia tukevan taidesuuntauksen, mallia kannattaisi ottaa Tom of Finlandista. Perustelen yllättävän kuuloista väitettäni yhdistelemällä Putinista julkaistuja propagandakuvia Tom of Finland -teoksiin. Putinia tukevan taidesuuntauksen nimi voisi olla putinistinen fotorealismi.

tukkijätkät_final

Putinin legendaarinen uintikuva on toistettu myös ankkamaalari Kaj Stenvallin tuotannossa. Putinin uintilajina on teknisesti vaativa perhonen, joka on käsivedoltaan visuaalisin ja aggressiivisin. Tom of Finlandin tukkijätkät symboloivat kuvassa Venäjän kansaa. Kremlin Putin-kuvissa tavalliset kansalaiset kuvataan yleensä neutraalisti. Sen sijaan sosialistinen realismi korosti (myös) kansan sankarillisuutta ja kuvasi nimenomaan kansanmiehet usein liioitellun maskuliinisesti. Tom of Finland -hahmot linkittävät siis putinistisen fotorealismin sosialistiseen realismiin ja muistuttavat Kremlin tavoitteesta palauttaa Neuvostoliiton suuruuden ajat.

Putinin tukijat pitänevät Tom of Finlandiin yhdistämistä rienaamisena, sillä Putinin suhtautuminen homouteen on nuivaa. Tarkoitukseni ei ole kuitenkaan pilkata Putinin homofobisuutta Tom of Finlandin avulla, ja olen pyrkinyt parhaani mukaan poistamaan kuvistani viittaukset homouteen. Tom of Finland sattuu vain olemaan paras tarjolla oleva tyylillinen esikuva Putin-taiteelle, sillä Putinista tarjotut propagandakuvat ja Tom of Finland on veistetty ilmiselvästi samasta puusta.

Molempien visuaalinen juju on miehisyyden ja miehisen voiman ihailussa ja rankassa liioittelussa. Läntisessä lukijassa Putin-kuvien ja Tom of Finlandin yhtäläisyydet saattavat herättää huvittuneisuutta, mutta samankaltaisuudet eivät ole pelkkä huvittava sattuma.

heppasyö

Pääministeriaikoinaan Putin esiintyi kuvassa, jossa hän syötti hevosta. Kerrotaan, että hetkeä ennen kuvan ottamista hevonen oli hyökännyt toimittajan kimppuun.

Tom of Finlandilla ja Kremlin Putin-kuvilla on yhteiset juuret. Tom of Finlandin cowboyt, merisotilaat, prätkäjätkät ja pilotit olivat oman aikansa homofobisen valtakulttuurin tyypillisiä machomiesstereotypioita. Tom of Finland kaappasi stereotypiat, asetti ne uuteen kontekstiin ja valjasti ne homojen vapauttamiseen. Aiemmin homomiehet kuvattiin naismaisiksi, mutta Tomin kuvissa homot olivat ylpeästi vieläkin miehekkäämpiä kuin esikuvansa valtakulttuurissa. Tosielämässä homot alkoivat pukeutua nahkaan vasta Tom of Finlandin kuvien innostamina.

Tom of Finland edisti kuvillaan homojen oikeutta miehisyyteen, mutta sittemmin vapaamielinen länsi on pitkälti hyljännyt Tom of Finlandin valtakulttuurista omaksumat machomiesstereotypiat. Valtakulttuuri hyväksyy yleensä Tom of Finland –henkisen kukkoilun osana homojen harmitonta alakulttuuria, sillä tässä kontekstissa kukkoilu ei ole miesten ja naisten välinen tasa-arvo-ongelma, eikä se aiheuta yhteiskunnalle muutenkaan sen kummempaa vahinkoa. Muuten liberaali länsi näkee machoilun asiana, josta pitäisi päästä eroon. Samaan aikaan Putinin Venäjällä eletään vanhoja hyviä aikoja.

cowboy

Tom of Finlandin tavoin myös Putin asemoituu machomiehen rooleihin asettuessaan vastavoimaksi länsimaailman valtakulttuurille. Nykypäivän vapaamielinen länsi on hylännyt perinteiset arvot, ja Putinin macho-kuvat symboloivat niiden kukoistusta nyky-Venäjällä. Venäjän kansalle Putin tarjoaa itseään perinteisten arvojen pelastajana, ja hän etsii liittolaisia arvokonservatiiveilta myös lännestä.

Putin-kuvasto palauttaa Tom of Finlandin aikanaan kaappaamat ja liberaalin lännen sittemmin hylkäämät mahcomiesstereotypiat takaisin perinteisille juurilleen. Samalla Putin palauttaa mahcoilun myös poliittisen vallankäytön ytimeen ja sen oikeuttajaksi. Lännen rappeutuvat demokratiat ovat akkamaisia, mutta Putin uskaltaa olla mies sekä kuvissa että tosielämässä.

Machoilusta syntyvä arvokonflikti korostaa entisestään Venäjän ja lännen välistä vastakkainasettelua, ja vastakkainasettelusta syntyvä konfliktin uhka luo perusteen sille, että Venäjää johtaa keinoja kaihtamaton alfauros. Tässä kierteessä myös sisäisten vastustajien kaltoin kohtelu voidaan perustella ulkoisen uhan avulla.

beach_final

Tomin alkuperäishahmoihin on lisätty USA:n liput sekä Venäjän laivaston lippu, ja tatuoinniksi on vaihdettu kaksipäinen kotka. Kansalliset symbolit muuttavat homomiesten himokkaat katseet heteromiesten väliseksi vihollisuudeksi. Putinin ja merisotilaan paljaat yläruumiit sekä sotilaan kädessä oleva pyyhe korostavat venäläisten voimaa ja puhtautta verrattuna taustalla kyräileviin jenkkeihin. Selän kääntäminen vihollisille viestii myös voiman tuomasta itsevarmuudesta.

Venäjä ei ehkä pärjää lännelle taloudellisesti, mutta voimankäytössä se haastaa länttä muutenkin kuin propagandakuvin. Siksi ei ole yllätys, että (myös) aidossa putinistisessa taiteessa Putin näyttää esiintyvän erittäin usein asetelmissa, joissa hän tavalla tai toisella alistaa Barak Obamaa ja alleviivaa Venäjän ylivertaisuutta suhteessa Yhdysvaltoihin. Kun Tom of Finland –kuvat riisuu homoseksistä, myös ne on helppo valjastaa samaan käyttöön.

putin_obama

putinobama

Vertailun vuoksi: aito putinistinen maalaus Moskovasta.

Kremlin Putin-kuvissa ja Tom of Finlandin tuotannossa on yhteinen paradoksi. Ihmiskehon asettaminen kameran linssin eteen passiiviseksi objektiksi ja katseiden kohteeksi on varattu perinteisesti naisille. Naiset tavataan esittää kuvissa seksuaalisina olentoina, kun taas miehet kuvataan tyypillisesti neutraalimmin. Putin-kuvissa ja Tom of Finlandin tuotannossa miehen riisuttu keho on kuitenkin mitä suurimmassa määrin katseiden ja halun kohde.

Tom of Finlandin kuvissa sekä oletettu katsoja että kohde ovat miehiä. Myös Putin-kuvissa johtajan rinnalla esiintyy yleensä muita miehiä kuten sotilaita, judokoita ja vähäisempiä päättäjiä. Kuvissa esiintyvän Putinin paljas ylävartalo lähettää kuitenkin vahvan viestin sekä miehille että naisille. Naisille kuvissa esiintyy viriili naistenmies, ja haluttavuus naisten silmissä korostaa alfauroksen valtaa myös miehille. Naistenmiehen mainetta alleviivataan myös presidentin naissuhteista levitetyillä juoruilla sekä naisten ihailusta kertovilla uutisjutuilla.

tof_avaimet_7.jpg

Pussy Riotin Nadezda Tolokonnikova oli vankilassa niin kauan kuin Putin parhaaksi katsoi.

Todellisuus on heittänyt eteemme myös hämmästyttämän monta ikonista kuvaa, joissa Putinin Venäjä on passittanut nuoria naisia kaltereiden taakse. Pussy Riotin Nadežda Tolokonnikova, Greenpeacen Sini Saarela ja ukrainalaislentäjä Nadia Savtshenko tulevat ensimmäisinä mieleen. Nämäkin kuvat rakentavat osaltaan tarinaa miehisestä johtajasta, joka uskaltaa näyttää naiselle tämän paikan maailmassa.

gender.jpg

Toivon, että hahmottelemani putinistinen fotorealismi avaa osaltaan myös alkuperäisten Putin-kuvien kulttuurista ja yhteiskunnallista merkitystä. Niillä saatetaan luoda Venäjälle uutta kansallista identiteettiä tehokkaammin kuin millään Putinin yksittäisellä poliittisella päätöksellä. Sen lisäksi niillä oikeutetaan raakaa poliittista valtaa.

Sekä uuden venäläisen identiteetin että sen varaan rakentavan vallankäytön johtoajatuksena näyttäisi olevan ajatus Venäjästä majakkana, joka johtaa konservatiivisia voimia globaalisti ja pelastaa maailman liberaalin, demokraattisen lännen rappiolta. On huolestuttavaa, että tämä ajatus näyttäisi saavan kasvavaa vastakaikua myös maahanmuuton ja muukalaisvihan kanssa kamppailevassa lännessä.

pallot

Vasemmalla putinisoitu versio Tom of Finlandin teoksesta, jossa mies yhtyy maapalloon. Oikealla on vasemmanpuolisen kuvan inspiraation lähde: tuntemattoman, aidon putinistitaiteilijan maalaus Moskovassa järjestetyssä taidenäyttelyssä.

JANNE

Tässä käytetyt alkuperäiset Tom of Finland -teokset avautuvat kuvia klikkaamalla.

Mainokset

1 kommentti

Kategoria(t): Muu elämä

One response to “Vladimir of Russia

  1. Wow…. hyvä kirjoitus!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s