mä <3 mämmi

Vuosi sitten pääsiäisenä keliakia oli vielä epäilys ja odottelin kutsua gastroskopiaan. Pelkäsin, etten ehkä koskaan enää saa syödä mämmiä, joten vetelinkin sitä lähes mietomaisia määriä!

Muutama viikko sitten havaitsin, että on olemassa gluteenittoman mämmin reseptejä. Silmiini sattui Terapiakeittiön resepti:

400 g kuivattuja luumuja
1 iso Golden delicious omena (paloiteltuna 200g)
1,5 l vettä

Keitä kunnes luumut hajoavat, soseuta, älä kaada vettä pois.

2-3 keskikokoista Rosamunda-perunaa

Keitä perunat, kaada vesi pois ja soseuta. Punnitse soseesta 380g ja sekoita se luumujen joukkoon. Surauta seos vielä sauvasekoittimella.

1 l tummaa siirappia
1 tl suolaa
1 tl raastettua appelsiininkuorta

Lisää nämä luumu-perunasoseeseen.

5 dl Kukko-lager olutta (vihreä tölkki)
3 dl kylmää vettä
150 g tattarijauhoja

Mittaa vesi ja olut kattilaan ja vispaa jauhot sekaan. Lisää seos luumu-perunasoseeseen ja jätä imeltymään yöksi huoneen lämpöön kannella peitettynä.

Paista seuraavana päivänä. Jaa mämmi useampaan vuokaan siten, että mämmiä tulee vuokaan n. 3-4 cm kerros. Paista 175 asteessa noin 2 tuntia.

Aika paljon jännitti millaista mämmiä uunista tulisi. Maistoin heti, mutta kuuma mämmi oli vetelää eikä oikein maistunut. Lisäksi mämmin päälle oli tullut paksu ja sitkeä kuori, jota oli ensin kuorittava pois.

Laitoin mämmit patrsille jäähtymään ja maistoin uudestaan seuraavana aamuna. Iloinen yllätys: mämmi maistui mämmiltä, ainakin riittävästi. Väri jäi vaaleammaksi, mutta koostumus oli suht sama. Maku oli ehkä hiukan liian luumuinen (ensi vuonna voisi kokeilla vähän vähemmän luumua ja vähän enemmän perunaa), mutta oluesta tuli hyvä maltaan maku. Äiti sanoi että hyvää on, muttei juuri mämmiä muistuta. Sisko ja Janne puolestaan totesivat että ihan mämmistä menee (äiti toki syö mämmiä näistä eniten, eli ehkä hänen arvionsa on kuitenkin lähimpänä totuutta). Yhtä kaikki, luulen että tämä on parasta, mitä gluteenittomalla mämmirintamalla on tarjolla. Seuraavalla kerralla tosin täytyy peittää vuoat foliolla toisenksi paistotunniksi, jos sillä välttäisi kuoren syntymisen.

Nyt on napa täys mämmiä, viimeiset lusikalliset söin tänään. Ehkä tällä ensi vuoteen pärjää.

 

Mainokset

Jätä kommentti

Kategoria(t): Gluteeniton elämä

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s