Keliaakikon joulu

20151224_110057
Ensimmäinen loppuvuoden juhlakausi ilman gluteenia selvitty! Tässä pientä raporttia:

Pipareita tein kahdella eri reseptillä. Toiseen taikinaan tuli Semperin fin mix -jauhoja ja toiseen, Keliakialiiton ohjeeseen, tattari- ja mantelijauhoja. Ensimmäinen satsi piparipyllyjä oli parempi: taikina oli paljon helpompi leipoa ja makukin oli parempi. Molemmat satsit tuli kuitenkin syötyä, eikä ne pelkästään mun masuun päätyneet.

Siinä mielessä olen faijani tytär, että taatelit kuuluvat jouluun. Jo useammmaksi jouluksi olen tehnyt Eksoottisia herkkuja -keittokirjasta israelilaisia taatelikakkuja (ogat t’marim). Suosittelen kaikille taatelinystäville:

500g kivettömiä taateleita (tuoreita tai kuivattuja)
200g suolatonta voita
1 dl sokeria
300g murskattuja Marie-keksejä
200g saksanpähkinärouhetta
n. 1,5 dl kookoshiutaleita

Silppua taatelit kattilaan, sekoita joukkoon voi ja sokeri ja lämmitä koko ajan sekoittaen tasaiseksi massaksi. Lisää pähkinärouhe ja keksimurska. Pyörittele taikinasta kaksi pitkää tankoa ja pyöritä ne lopuksi vielä kookoshiutaleissa. Peitä tangot foliolla ja laita 30 minuutiksi jääkaappiin. Viipaloi ja tarjoile. Säilyvät jääkaapissa vähintään kuukauden (paitsi etteivät säily, sillä tulevat syödyksi paljon vähemmässä ajassa).

Ilo oli suuri, kun Citymarketista löytyi Semperin gluteenittomia Marie-keksejä! Taateli-innossani leivoin myös maissijauhoista ja tattarijauhoista taatelipikkuleipiä, mutta niistä tuli aivan superpahoja. Kekuja ei syönyt kukaan. Maistuivat kuivilta ja pahoilta ja tosi vähän taatelilta. Päätyivät biojätteeseen.

Taatelisatsi: vasemmalla raakataatelisuklaata (ohje Karita Tykän Raakaa ja makeaa -kirjasta), keskellä taatelikakkuja ja oikealla syötäväksi kelpaamattomia taatelipikkuleipiä

Taatelisatsi: vasemmalla raakataatelisuklaata (ohje Karita Tykän Raakaa ja makeaa -kirjasta), keskellä taatelikakkuja ja oikealla syötäväksi kelpaamattomia taatelipikkuleipiä.

Herkkupuolella tein kuopuksen pyynnöstä rocky road -suklaata ja murohyviä. Pandan maitosuklaa ei edes saata sisältää vehnää, joten korvasin Fazerin sinisen sillä. Tällä erää laitoin sekaan suolapähkinöitä, vaahtokarkkeja ja Ruohonjuuresta ostamiani paahdettuja riisimuroja.

Murohyviä tehtiin meillä himassa aina jouluksi, ja resepti oli simppeli: paketti riisimuroja, paketti kookosrasvaa, paketti tomusokeria ja paketti Van houten -kaakaota. Tällä kertaa käytin paahdettuja riisimuroja ja Chocochilin reseptiä. Joulun ehdoton karkkiherkku eli vihreät kuulat ovat onneksi gluteenittomia.

Peruna- ja porkkanalaatikot ostin kaupasta ja anoppi oli tehnyt gluteenitonta lanttulaatikkoa. Tarkoituksenani oli valmistaa pieni satsi imellettyä perunalaatikkoa, mutta en sitten jaksanutkaan. Seuraavaksi jouluksi se täytyy opetella, sillä tuuningin kohdalla iski armoton annoskateus.

Ehdottomasti merkittävin saavutus oli kuitenkin uudeksi vuodeksi itse tehdyt ja omin kätösin rypytetyt karjalanpiirakat. Reseptin katsoin Pördeltä ja taikinaan käytin tummaa Jytte-jauhoseosta. Piirakoista tuli aivan kelvollisia, Jannen mukaan lyövät Fazerit mennen tullen ja Pirkka Parhaat -pakastepiirakatkin niukin naukin. Aitoja joensuulaisia eivät toki voita. Olin itsekin piirakoihin tyytyväinen, tosin olisivat voineet olla hiukan suolaisempia ja taikinaa ei olisi tarvinnut kaulita aivan niin ohueksi. Työnjako oli sellainen että mä keitin puuron, tein taikinan, kaulin ja Janne täytti ja rypytti. Täytyy sanoa, että hienosti rypyttikin, mutta mä olisin ollut tosi paljon nopeampi. Seuraavaksi kokeilen tattarijauhotaikinaa, mutta sitä ennen on hankittava pulikka.

DSC_1185

Noin muuten joulu on ollut kelpo joulu ja loma kelpo loma: on vietetty muutamia ruutanapäiviä yöputsissa, luettu kirjaa, neulottu (yhtä kovan onnen villistä, siitä lisää tuonnempana kun hermot taas kestää), syöty, kävelty, hiukan urheiltu, nähty sukulaisia ja kavereita, katsottu elokuvia ja sarjoja, eli leppoisasti on vuosi vaihtunut. Uudelta vuodelta odotan paljon; uusia juttuja, vanhaa tuttua ja kaikkea siltä väliltä.

Sanna

Mainokset

Jätä kommentti

Kategoria(t): Gluteeniton elämä

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s