Pellillinen pyllyjä

20151206_153748

Ääni hävisi eilisiin firman pikkujouluihin. Hyvät oli bileet, ihminen on tanssiessaan onnellinen.

Ennen illan rientoja tein sekä gluteenittoman piparitaikinan että torttutaikinan, ja laitoin ne jääkaappiin odottamaan. Leipominen onneksi onnistuu äänetönnäkin.

Murehdin leipomista jo ennakkoon. En ole mikään jauhopeukalo, tähän mennessä olen aina tehnyt joululeivonnaiset pakastetaikinoista. En enää muista mistä otin piparitaikinan ohjeen, mutta se on (ilmeisesti) suht perinteinen:

2 tl kanelia
1 tl inkivääriä
1 tl pomeranssinkuorta
1 tl neilikkaa
1 dl sokeria
1  dl siirappia
100 g voita
1 muna
5,5 dl Semperin fin mix -jauhoseosta
1 tl soodaa

Kiehauta siirappi, sokeri ja mausteet koko ajan sekoittaen. Lisää vähän jäähtyneeseen seokseen pehmeä rasva, muna ja jauho&soodaseos. Sekoita tasaiseksi. Jääkaappiin yöksi. Paisto kiertoilmauuuunissa, 200 astetta n. 7 minuuttia. Pipareita taisi tulla n. Kahdeksankymmentä kappaletta.

20151206_114906

Taikina jäi vähän toivottua vaaleammaksi. Mulla ei ollut perinteistä siirappia kaapissa, mutta käytin sen tilalla reilun kaupan sokeriruokosiirappia. Tummalta sekin näytti mutta tiedä sitten olisiko sillä ollut vaikutusta väriin.

Taikina oli yllättävän helppo leipoa. Tosin se oli jääkaapista otettaessa kivikovaa, mutta otin siitä noin puolet kerrallaan ja notkistin sen leivonta-alustalla, jottei taikina kaulitessa repeilisi. Kaulintaan ja alustalla käytin Sunnuntain vaaleaa jauhoseosta. Kaiken kaikkiaan homma sujui paljon vaivattomammin kuin ajattelin.

20151206_131533

Sama juttu rahkavoitaikinan kanssa. Sekä Pördellä että Gluteenittomalla leivonnalla on joulutorttujen ohje. Mä noudatin Gluteenittoman leivonnan neuvoja ja paistoin taikinasta 8 laukkutorttua. Lopusta taikinasta otin muotilla ympyröitä ja pakastin ne raakana joulua odottamaan.

Rahkataikinasta saa (kuulemma) aikaiseksi myös lehteviä tähtitorttuja, jos taikinaan kaulitsee 100g voita, mutta nelinkertainen kaulinta kuulostaa sen verran vaivalloiselta, etten tohtinut siihen ensimmäisenä keliakiajouluna ryhtyä.

Mutta entä se tärkein, maku? Perhe söi, eli on ehkä ajateltava että maistuivat riittävän normaaleilta. Piparit oli kyllä aavistuksen vehnäpipareita pahvisempia ja tortut tinakaisempia, mutta ei auta valittaa, lopputulema jäi ehdottomasti positiivisen puolelle.

Leivontapipo.

Leivontapipo.

 

Sanna

Mainokset

Jätä kommentti

Kategoria(t): Gluteeniton elämä

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s