Gluteenittomia iloja

Pitsapäivä
Oli tänään! Voi iloa ja riemua. Kokeilin kahta eri gluteenitonta pohjaa, karppaajien vhh-pitsapohjaa ja reseptiä kirjasta Viljaton kattaus.

Vhh pitsapohja näyttää tässä vaiheessa vain etäisesti pitsapohjalta.

Vhh-pitsapohja näyttää tässä vaiheessa vain etäisesti pitsapohjalta.

Kikhernejauhopitsa.

Kikhernejauhopitsa.

Molemmat olivat hyviä. Karppaajan pohjaan tuli kananmunaa, rahkaa, soijajauhoja, leivinjauhetta, suolaa, psylliumia sekä kaurahiutaleita (ohjeen mukaan vehnäleseitä). Lopputulos oli ohut, mutta ei kovin rapea (olisi ehkä kaivannut muutamaa lisäminuuttia uunissa). Mutta kuten sanottu, maku oli ok. Teinitkin hyväksyivät. Taikinan koostumus oli erikoisen juokseva, mutta ilmeisesti kananmuna hyydytti seoksen. Pohja oli ehkä, nyt kun ajattelee, aavistuksen munakasmainen.

Emmi-Liia Sjöholmin pitsapohjaan tuli hiivaa, sokeria, psylliumia, suolaa ja kikhernejauhoja. Taikina haisi aivan pavuilta! Koostumukseltaan taikinasta tuli tutumpi, mutta kylläpä se oli hankala taputella pellille. Kokeilin käyttää apuna kylmää vettä sekä jauhoja. Lopulta päädyin kylmään veteen, mutta ei sekään helppoa ollut. Mutta yhtäkaikki kumpikin näistä käy pitsapohjasta.

Vaikka olenkin ollut tyytyväinen Citymarketimme gluteenittomaan tarjontaan, niin ei sielläkään kaikkea löydy – sekä kikhernejauho että soijajauho löytyi lopulta Ruohonjuuresta. Miten ihanaa, että Itiksessäkin on!

Karkkipäivä
Ollut koko viikon! Sisko toi tuliaisena Ruotsin-risteilyltä kolme purkkia Van Slootenin salmiakkia. Söin kaikki. Yksin ja salaa.

20150809_123414

Tv-kokki Nigella
Bloggaamisen harmillisesti lopettanut Kanelikaruselli kehui niin kovasti Nigellan sitruunaista polentakakkua, että minäkin päätin kokeilla. Ohjeessa käskettiin käyttämään maissisuurimoita. Sellaisia en löytänyt. Löysin kahta eri polentajauhoa, jotka molemmat saattoivat sisältää gluteenia, joten jätin ne hyllyyn. Päädyin lopulta Risentan maissijauhoihin, ja ihan kelpo kakku niistäkin tuli. Kakku on todella sitruunainen (eli hapan), mutta samalla makea ja tahmea. Teen toistekin.

Kakku, kahvi, kesä

Kakku, kahvi, kesä

Vadelmasuklaa
Stig doggin innoittamana tartuin tähän Karkkipäivä-reseptiin. Käytin semituoreita taateleita ja liotin niitä ohjeen mukaan hetken kuumassa vedessä ja ihme ja kumma, nuhapumppu blenderini sai kuin saikin ne soseutettua. Resepti on helppo ja maku ihana (vaikka laitoin raakakaakaojauhetta, suklaa ei ole liian tymäkkää), mutta vadelmasose jäi liian vetiseksi. Kaamea sotku syntyi kun yritin leikata suklaata palasiksi. Lopulta laitoin koko komeuden pakkaseen ja viipaloin pakastettuna. Hyy – väää. Teini tosin tuli urputtamaan että taasko mä teen jotakin ”raakaschaibaa”. Mutta eihän hänen sitä onneksi tarvitse syödäkään.

20150809_184538

Taustalla kamala sotku.

Ahorita
Keliaakikolle helppo paikka. Kaikki on gluteenitonta paitsi vegaaninen veef-täyte. Söin Plato mixton ja kaikki oli maukasta (kala ehkä vähiten). Erityisen raikasta ja ihanaa oli Ahoritan oma limelimu.

Se mua jäi vaivaamaan, että jos joku tilaa veef-täytteen ja tacojen kokoaja samoilla hygieniahanskoillaan tekee minunkin täytteen, niin siirtyykö siitä gluteenia annokseeni. Olen aika hukassa tämän tarkkuuden kanssa. Koko ajan tuntuu siltä, että häilyn hysteerisen paranoian ja neuroottisen epäluulon välimaastossa sen suhteen, millä kaikilla tavoilla voin tulla vahingossa syöneeksi gluteenia. Facebookin keliakia-ryhmien seuraaminen ei auta tässä asiassa yhtään.

20150808_162657

Heinolan Harjupaviljongin gluteeniton vohveli
Ihan kuin normivohveli! Herkullinen. Sain gluteenittomista vaihtoehdoista tiedustellessani asiantuntevan vastauksen, jonka mukaan heillä on erillinen rauta gluteenittomille vohveleille, mutta että se sijaitsee samassa huoneessa, jossa säilytetään kaikkia jauhoja. Jauhopölyä saattaa siis lentää. Sama juttu kuin Ahoritassakin, epäluulo nostaa päätään: mistä voin tietää kuinka paljon paviljongissa pölyää? Gluteenittomat jauhot ja erillinen rauta kuulostavat riittäviltä toimenpiteiltä gluteenittomuuden varmistamiseksi, mutta onko se?

20150801_124328

Elämä on siis aika hurjaa nykyään. Otan riskejä ja murehdin. Onko kaikkien keliaakikkojen elämä tällaista? No, vaikka syömiset välillä kylmää, niin herkkuja ainakin löytyy.

Sanna

Mainokset

Jätä kommentti

Kategoria(t): Gluteeniton elämä

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s