Lomapuuhaa

Takana täydellinen loma! Paljon tekemistä ja lepoa: neulomista ja ompelua, lukemista ja saunomista, kavereita ja kyläilyjä, sisustusta ja siivousta. Lisäbonuksena täydellinen ajantajun menetys – kuluneet kaksi viikkoa tuntuvat paljon päiviään pidemmältä ajalta.

Lomalukemisena minulla oli kaksi kirjaa, David Nichollsin Sinä päivänä ja Julie Orringerin Näkymätön silta. Nichollsin kirjassa seurataan Emman ja Dexterin elämää kahdenkymmenen vuoden ajan aina joka vuoden heinäkuun 15. päivä. Kirjan tarina on ikiaikainen tarina tytöstä ja pojasta, myöhemmin naisesta ja miehestä, mutta se on tuoreesti kerrottu ja kirjan dialogi on hersyvää.

Näkymätön silta kertoo unkarinjuutalaisista veljeksistä Andraksesta, Tiborista ja Mátyáksesta. Andras on kirjan päähenkilö, mutta tarina kertoo koko hänen perheestään. Kirja alkaa syyskuusta 1937, jolloin Andras eroaa veljestään Tiborista ja matkustaa Budapestista Pariisiin opiskelemaan arkkitehtuuria. Pariisissa Andrasta odottaa opiskelijaelämä, rahahuolet sekä rakkaus. Kaikki kuitenkin muuttuu vuonna 1939, kun Unkarin konsulaatti ei enää uudista Andraksen – eikä muidenkaan unkarinjuutalaisten – opiskelijaviisumia, ja Andras joutuu lähtemään viisuminuusintamatkalle Unkariin. Andraksen rakastettu Klara lähtee vastustuksesta huolimatta mukaan. Andrakselle ei tietenkään Budapestissakaan myönnetä viisumia, vaan hänet passitetaan työpalvelukomppaniaan kahden vuoden komennukselle, joka tietysti venyy venymistään. Kirja on täydellinen lukuromaani: 760-sivuinen tarina, joka avaa menneen maailman kauneuden ja kauheuden. Lukukokemus on myös tuskallinen, sillä koko ajan on selvää, että todella pahat ajat ovat vasta edessä päin.

Käsitöiden saralla suurin saavutukseni oli 4 vuotta kaapissa odottaneen verhon ompeleminen. Myös vanhoista, puhkikuluneista farkuista ompelemaani joogamattokassiin olen hyvin tyytyväinen. Ohje on yksinkertainen eikä aikaakaan tuhraantunut kuin reilu tunti: leikkaa lahje, ompele yhteen päätyyn päätypala, leikkaa toisesta lahkeesta kantohihna, ompele toiseen päätyyn nauhakujakappale ja vóila – kassi on valmis. Koristeena vielä tasku.

Neulottua sain palmikkosukat (Novitan ohjeella, lankana Regia) sekä kaulurin esikoisen ulkotreeneihin (ohje Dropsin, lankana kutittamaton Baby Alpaca Silk).

Loman huippuihin lukeutui myös tutustuminen Tuure Kilpeläisen ja Kaihon karavaanin Erämaa-levyyn ja Chisun Kun valaistun -levyyn. Mahtavia molemmat!

sanna

Mainokset

Jätä kommentti

Kategoria(t): Käsityöt, Kirjat

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s