Syksyn kirjat

Hiukan luokattoman viihteen parissa näyttää menneen. Miten ihmeessä sitä tuleekin tuhlattua aikaasa? No, on joukossa onneksi kyllä muutakin kuin pelkkää viihdettä – jopa muutama helmi.

1. Kuudestilaukeava / Janet Evanovich

Tämä on kuudes lukemani Stephanie Plum -kirja. Ensimmäiset kaksi olivat hauskoja, mutten tiedä miten monen kirjan verran vielä jaksan kiinnostua palkkionmetsästäjä Plumin valinnan vaikeudesta: päätyäkö yhteen poliisi Joe Morellin kanssa vai ollako vastustamatta hämäräperäisemmän Rangerin vetovoimaa. Toisaalta, voi olla että Stephanie on jo valintansa tehnyt – minä vain en pysy perässä. Olen jo pannut merkille kirjaston hyllyssä Herttaseiskan, joten ehkä se vielä joku heikko hetki lähtee mukaani.

2. Täyskäännös / Michael Connelly

Taattu Harry Bosch -tarina, joka vie mennessään; pistää lukijan jännittämään ja yllättymään. Olen tainnut lukea kaikki Boschit ja pidän niistä kovasti. Tämä lienee parhaasta päästä – niin kuin uusin ja vastaluetuin aina.

3. Käännöksiä / Jean Kwok

Nuoren tytön kasvutarina. Kimberly (Kim) joutuu muuttamaan 11-vuotiaana äitinsä mukaan Hongkongista New Yorkiin, ja muuton myötä hänen elämässään muuttuu kaikki: yhteiskuntaluokka kulttuurisesta keskiluokasta köyhälistöön, koulumenestys priimuksesta surkimukseen, harrastukset tehdastyöhön ja huoleton lapsuus vastuunkantamiseen, sillä Kimberlyn äiti on vielä kielitaidottomampi kuin Kimberly itse. Kirja perustuu ilmeisesti osittain Jean Kwokin omiin kokemuksiin ja on ehdottomasti lukemisen arvoinen.

4. Punainen jättiläinen / Taavi Soininvaara 

Tähän tartuin hetkellä, jolloin ajattelin tarvitsevani aivotonta mutta kohtuullisen viihdyttävää luettavaa. Yllätyin positiivisesti: viihdyin, mutta aivoillekin oli käyttöä. Kirja oli jännittävä ja visuaalinen, kerronta eteni kuin elokuvassa. Juoni on mutkikas mutta perusteltu, hokkuspokkus-ratkaisuja ei ole ja Leo Karan ja Kati Sinisalon elämät ja historiat ovat karuja ja kiinnostusta herättäväviä.

5. Lumienkelit / Jim Thompson

6. Jumalan nimeen / Jim Thompson

7. Jerusalemin veri / Jim Thompson

Näistä luin ensimmäiseksi Jerusalemin veren, ja muut olisinkin voinut jättää lukematta. Veressä oli mielestäni jotakin samaa visuaalisuutta kuin Punaisessa jättiläisessä, mutta kaksi muuta kirjaa olivat jollakin epämääräisellä tavalla hyvin vastenmielisä.

8. Piiat / Kathryn Stockett

Tämä oli ihana! Kiehtovaa ajankuvaa 60-luvun syvästä etelästä, Mississippin Jacksonista. Välillä kyllä riipi lujaa, sillä osa asioista tuntui Sambian-ajoilta hyvin tutulta emännän näkökulmasta. Ei ollenkaan mairittelevaa, vaikken ollekaan usko olleeni madamien kamalimmasta päästä. Silti asetelma on sama: valkoinen, hyvin toimeentuleva emäntä ja köyhä, musta piika. Toki yhteiskunnallinen tilanne on Sambiassa (nykyään) aivan eri kuin mitä Yhdysvalloissa 60-luvulla; Sambia on itsenäinen afrikkalainen maa, ja sen asukkailla on täydet kansalaisoikeudet. Näin ei tietekään aina ole ollut: ensimmäinen presidentti Kenneth Kaunda ryhtyi kasvissyöjäksi aikana, jolloin mustien sambialaisten ei sallittu asioida lihakaupassa, vaan heidän piti toimittaa ostoksensa liikkee takana sijaistevan luukun kautta. Joka tapauksessa tämä kirja on hauska, inhimillinen ja oikeamielinen. Suosittelen!

9. Jäätyneitä ruusuja / Marko Kilpi 

10. Kadotetut / Marko Kilpi 

11. Elävien kirjoihin / Marko Kilpi (kesken)

Jäyhää suomalaista ankeutta, mutta silti luettavaa ja jännittävääkin. Kilpi taitaa kertomisen taidon ja Olli Repo on kelpo hahmo. Toisinaan kirjoissa on hentoinen sormi pystyssä saarnaus- tai luennointivire, mutta ei niin paha että lukeminen loppuisi siihen. Toissapäivänä Savonia-palkinnon saanut Elävien kirjoihin on tosin minulla vielä kesken, enkä saa sitä loppuun ihan heti, sillä joululukemiset on kesken. Tämä luonnehtii kokemustani näistä kirjoista hyvin: luettavia, mutta jäävät kyllä kesken jos parempaa luettavaa ilmaatuu.

Näiden vapaaehtoisesti luettujen kirjojen lisäksi olen lukenut myös työn puolesta muutamia kirjoja. Työpaikallani on syksyn ajan kokoontunut lukupiiri, jossa olemme lukeneet uniaiheisia kirjoja. Lukupiiri on ollut osa Turun kulttuuripääkaupukivuoden Lukulampun valossa -kampanjaa.

12. Nuku! / Annelies Verbeke

Karhea rakkauskertomus kahdesta syrjäytyneestä, nuoresta naisesta ja vanhemmasta miehestä, joita yhdistää unettomuus. Kerronnasta ei aina selviä mikä tapahtuu todellisuudessa ja mikä pään sisällä, mutta se ei lukukokemusta haittaa. Kirja on sekopäinen, hysteerinen ja hauskakin. Tyypillinen tapaus, johon en olisi itsekseni tarttunut, mutta olen tyytyväinen että tuli luettua.

13. Valaistu manner / Tiina Kaila 

Valvenäytelmä kolmessa jaksossa. Ytimessä selkounet, joita näkijä voi itse tietoisesti ohjata. En kerta kaikkiaan saanut selvää edes siitä mitä kirjassa tapahtui saati sitten siitä, olivatko tapahtumat tai henkilöt unta vai todellisuutta. Hyvin outo, mutta onneksi ohut kirja.

14. Yölisko / Jukka Niskanen 

Painajaisten ja unien kautta auki kääriytyvä (joskaan ei lainkaan jännittävä) jännityskertomus. Niskasen esikoisteos. Kirjan parasta antia on tunnelman vaihtuminen kesäisestä kepeydestä syksyiseen synkkyyteen. Siirtymä olisi voinut olla vaivihkaisempi.

15. Unenpäästäjä Florian / Jani Saxell 

Euroopasta ovat unet kadonneet ja Suomessa asuvalla Romanian romanilla, Florianilla, on kyky auttaa unettomat uneen. Kosketuksen kautta Florian näkee ihmisen unet ja alitajunnan. Unien kautta Saxell marssittaa esiin valtava määrän henkilöhahmoja ja ihmiskohtaloita, joista osa on kirjan parasta antia. Sivujuonteiden, unien ja takautumien määrä tekee kirjasta haasteellisen luettavan. Ei sovellu iltalukemiseksi, kärryiltä putoamisen vaara on ilmeinen.

 

sanna

Mainokset

Jätä kommentti

Kategoria(t): Kirjat

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s