Mahtipontisesta arkkitehtuurista

Jos haluaa tietää miltä Neuvostoliitossa aikanaan näytti, kannattaa käydä Kirgisiassa. Lenin-patsaskin on siellä vielä pystyssä, vaikka se siirrettiinkin vajaa 10 vuotta sitten pääkaupungin keskusaukiolta pari sataa metriä sivummalle. Lenin-patsaan suojelemisesta on säädetty erillinen lakikin.

Itäblokin maiden arkkitehtuuri pyrki ilmentämään sosialismin voittokulkua mahtipontisella rakentamisella, joka voi näyttää länsimaisin silmin rumalta ja sieluttomalta. Tiet, aukiot, talot ja monumentit on rakennettu mittakaavaan, jota ei ole tehty ihmistä vaan järjestelmää varten.

Kuvaesitys vaatii JavaScriptin.

Tutustuin Kirgisian pääkaupunkiin aika samanlaisesta kaupungista kotoisin olevan uzbekistanilaisen kollegan kanssa. Kun päivittelin mittakaavan suuruutta, hän käänsi asetelman päälaelleen. Kollegani ensimmäinen vierailu Länsi-Euroopassa oli aikanaan klaustrofobinen kokemus, sillä lännessä kaupunkien kadut ovat sietämättömän kapeita ja ahtaita suhteessa kaupungeissa olevien ihmisten ja autojen määrään. Hän koki olevansa enemmän kotonaan tyhjillä kirgisialaisilla aukioilla.

Myös lännessä on osattu rakentaa mahtipontisesti. Siinä missä neukkuarkkitehtien mopo tuppasi karkaamaan käsistä horisontaalisesti, markkinatalouksissa övereitä on vedetty pystysuuntaan.

Ensimmäiset pilvenpiirtäjät rakennettiin kaupunkien keskustoihin siksi, että tonttimaa oli kallista ja parhaat paikat kannatti hyödyntää mahdollisimman tehokkaasti. Sittemmin myös pilvenpiirtäjiä on rakennettu runsaasti lähinnä pröystäilymielessä. New Yorkin siluetti on toki upea, mutta matalien rakennusten seasta nouseva yksittäinen ennätystenrikkoja näyttää harvoin hyvältä.

Makuuhuoneen ikkunastani näkyy Itäkeskuksen maamerkki, joka on Suomen viidenneksi korkein rakennus. Hämmästyin alkusyksystä, kun bussillinen saksalaisia turisteja tupsahti kuvaamaan maamerkkiä. Toivottavasti tämä ei tarkoita sitä, että talojen ulkoseinien vuoraaminen vessakaakelilla on tulossa taas muotiin. Moiseen mauttomuuteen ei pysty edes neuvostoarkkitehti.

janne

Mainokset

Jätä kommentti

Kategoria(t): Maailmanparannus

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s