Kuka rakentaa ensimmäisen sillan?

Norjan terrori-iskun jälkipuinti on linkittymässä myös suomalaiseen maahanmuuttokeskusteluun.

Olen yksi monista, jotka kävivät viikonloppuna Homma-foorumilla lukemassa, miten islamistiterroristien teoista moneen otteeseen elämöineet maahanmuuttokriitikot reagoivat siihen, että Norjassa tekijä olikin maahanmuuttokriitikko. Jälkikäteen nettivisiitti tuntui typerältä: isku oli sen verran hirvittävä, ettei sillä pitäisi olla tuoreeltaan mitään väliä, minkälaisessa paskassa hommalaiset nyt mahdollisesti rypevät.

Löysin tietysti etsimäni eli sen, että osa keskustelijoista aloitti ensimmäisten isku-uutisten jälkeen ”siinäs näitte” -tyyppisen uhrien haudoilla tanssimisen. Ja sen, että oma tanssi vaihtui tekijän taustojen selvittyä syytöksiin punavihreistä tansseista Norjan uhrien haudoilla. Joku jopa tarjosi vastustajilleen sarkastiset onnittelut ”voitosta”.

Myös Jussi Halla-Aho arvosteli tänään ”erinäisiä tahoja” siitä, että ne käyttävät teon uhreja kyynisesti keppihevosena oman agendansa ajamiseen, ennen kuin ruumiit ovat edes ehtineet jäähtyä. (Toivottavasti hän pidättäytyy kauhistelemastaan toiminnasta jatkossa myös itse. Madridin iskulla Halla-Aho keppihevosteli tuoreeltaan, ja myös raiskausten uhrit ovat kelvanneet hänelle oman agendan edistäjiksi ties kuinka monta kertaa.)

Foreign policy -lehdessä siteeratun tutkijan Toby Archerin mukaan Breivik on ”netissä toimivan muslimi- ja maahanmuuttovastaisen sekä valtiovallalle kriittisen blogisti- ja aktivistiyhteisön tuote”. Olisi vastuutonta olla analysoimatta myös suomalaista maahanmuuttajavastaista nettiliikehdintää Norjan tapahtumien valossa.

Toivottavasti maahanmuuttokriittisissä piireissä pohditaan avoimesti ja oma-aloitteisesti liikkeen suhdetta vihapuheeseen ja viharikoksiin. Maahanmuuttopolitiikan ja monikulttuurisuuden arvostelu on tietenkin ihan yhtä sallittua kuin mikä tahansa poliittinen keskustelu. Mutta jos näyttää siltä, että liikkeen piirissä käyty keskustelu saattaisi innoittaa joitakin samalla tavalla ajattelevia rikoksiin, tämä tulisi huomioida keskustelun sävyssä.

Sama koskee myös maahanmuuttokriittisten vastustajia. Jos kaikki maahanmuuttokriittisyys demonisoidaan, sekin voi radikalisoida sekä Breivikin kaltaisia anti-jihadisteja että ääri-islamilaisia jihadisteja. Ihan samaan samaan tapaan kuin islam- ja maahanmuuttovastainen vihapuhe barrikadin toisella puolella. Jos kaikki puhuvat kuin käynnissä olisi sota erilaisten ideologioiden tai kulttuurien välillä, lopputuloksena voi todella olla sota.

Unohdetaan siis hetkeksi se, kuka heitti kenenkin mielestä ensimmäisen kiven. Kuka rakentaa ensimmäisen sillan?

janne

Mainokset

Jätä kommentti

Kategoria(t): Maailmanparannus

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s