”Minä olen nainen. Olen voittamaton. Olen ihan kuitti!”

Siri Hustvedtin kirja Kesä ilman miehiä on täydellinen kesäkirja – viihdyttävä muttei kevyt, terävä muttei ilkeä, älykäs muttei itseriittoinen, akateeminen muttei pitkästyttävä ja sen keskiössä on nainen, naisen elämä.

Kirjassa 55-vuotiaan Mian aviomies Boris laittaa heidän avioliittonsa tauolle. Tauon syy on miehen ranskalainen kollega, jota Mia nimittää Paussiksi.

Hylkääminen kolmenkymmenen aviovuoden jälkeen aiheuttaa Mialle, runoilijalle ja yliopisto-opettajalle, lyhytaikaisen psykoottisen häiriön, ja Mia joutuu viikoksi mielisairaalaan. Sairaalasta päästyään Mia muuttaa kesäksi Brooklynistä lapsuudenkaupunkiinsa Bondeniin. Mia vuokraa itselleen asunnon läheltä palvelutalossa asuvaa äitiään. Kesän Mia viettää äitinsä ja tämän ystävien kanssa sekä pitämällä runokurssin seitsemälle noin kolmetoistavuotiaalle tytölle.

Mian ympärillä on tuona kesänä vain naisia: äiti ja äidin ystävät, runokurssin tytöt, tytär Daisy, sisko Bea sekä vuokratalon naapurissa asuva Daisyn ikäinen Lola ja tämän tytär Flora.

Minua ilahduttavat kirjassa erityisesti ne asiat, joiden kautta naisen elämää tarkastellaan: käsityöt, kaunokirjallisuus, feminismi, tyttöys sekä tarinat, joita kerromme itsestämme itsellemme ja toisillemme miksei evoluutiobiologiakin ja se, miten näiden kautta piirtyy erilaisia kaaria lapsuudesta vanhuuteen.

Kirja ei ole järin pitkä (vain 232 sivua), mutta hyvin täysi. Lukiessa piti hidastaa, jotta saisi sulatettua edes suurimman osan asioista ja jotta nautinto olisi mahdollisimman pitkä. Ja nyt se on siis tehty. Mitä seuraavaksi?

Sanna

Mainokset

Jätä kommentti

Kategoria(t): Kirjat

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s