Vaalituloksen jumaluusopillisesta merkityksestä

Euroopassa kohistaan Suomen eduskuntavaalien vaikutuksista mantereen asioihin, mutta tuloksella voisi olla jopa maailmanhistoriallista merkitystä. Nyt voimme tutkia ensimmäistä kertaa tieteellisesti ikivanhaa teologista peruskysymystä: onko olemassa jumalaa, joka vaikuttaa aktiivisesti maailman ja ihmisten asioihin?

Jos herra antaa viran, herra antaa myös järjen, sanovat interventionistit. Koska merkittävä osa uusista kansanedustajista on hieman – öh – kokemattomia, opinkappaleen todenperäisyys voidaan vihdoin testata riittävän suurella otoksella. Jos viran mukana ei tule myös järkeä, maailman asioihin vaikuttavaa jumalaa ei ole olemassa. Ei muuta kuin älykkyystestejä tekemään.

Kokemattomuuden kääntöpuoli on se, että uudet kansanedustajat edustavat kansaa kattavammin kuin väistyvät kollegansa. Hesarin Nyt-liitteen mukaan 67 prosentilla väistyvän eduskunnan kansanedustajista on yliopistotukinto, kun muussa väestössä se löytyy vain 13 prosentilta. Kansanedustajien vaaleja edeltävät tulot olivat äänestäjiin verrattuna nelinkertaiset.

Vasemmistoliiton ex-puheenjohtaja Suvi-Anne Siimes ehti jo ihaillen todeta, etteivät vasemmistopuolueet ole pystyneet nostamaan eduskuntaan suurta joukkoa tavallisia duunareita, tutkijoita, kotiäitejä ja rivivirkamiehiä. Siihen tarvittiin kaikkien aikojen aamujytkyä.

Poliittista kokemattomuutta käytetään taatusti myös lyömäaseena: keltanokat ovat suurennuslasin alla ja kömmähdyksistä otetaan kaikki ilo irti. Samalla osa porukasta leimaa pystymetsäkansanedustajien mokien kritisoinnin ylimieliseksi elitismiksi – ikään kuin kokematon päättäjä ei olisi vastuussa tekemisistään.

Toinen teologis-poliittisesti kiinnostava kysymys on paavi Benedictus XVI:n vaikutus Timo Soiniin ja sitä kautta Suomen politiikkaan. Paavin ja Soinin naispappeus- ja aborttikannoista on jo jauhettu kyllästymiseen asti, mutta entäs muut paavilliset linjaukset?

Paavi on juuri kehottanut Eurooppaa ottamaan vastaan Afrikasta konflikteja pakenevat pakolaiset. Jäämme innolla odottamaan, tuleeko pakolaismyönteisyydestäkin Soinille vaikea henkilökohtainen omantunnonkysymys, josta ei saa kysellä eikä heittää läppää.

janne

Mainokset

Jätä kommentti

Kategoria(t): Maailmanparannus

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s