”Vastaus on heidän suuri rakkautensa”

Näin luki Johanna Adorjánin isovanhempien kuolinilmoituksessa. Se vastaa kysymykseen, miksi he ovat kuolivat samana päivänä.

Adorján kirjoittaa isovanhemmistaan 18 vuotta heidän kuolemansa jälkeen. Hän kirjoittaa omista muistoistaan, keskusteluistaan isovanhempien ystävien kanssa, suvussa kerrotuista tarinoista, paikoista, joissa isovanhempansa ovat asuneet ja vierailleet.

Isovanhemmat olivat unkarin juutalaisia. Isoisä joutui sodan aikana Mauthausenin keskitysleirille, Unkarin kansannousun jälkeen he pakenivat kahden lapsensa kanssa Itävaltaan ja päätyivät lopulta Tanskaan, sillä mikään muu maa ei vastaanottanut pakolaisia. Tanskassa he aloittivat elämänsä uudestaan: lapset menivät kouluun osaamatta sanaakaan tanskaa, isoisä sai luvan toimia kirurgina ja isoäiti teki kaikkensa tullakseen täydelliseksi tanskalaiseksi kotirouvaksi.

Kirja alkaa lokakuun 13. päivästä vuonna 1991. Sinä päivänä Adorjánin isoisä ja isoäiti tekivät kaksoisitsemurhan. Isoisä sairasti parantumatonta sydänsairautta ja oli isoäitiä 11 vuotta vanhempi. Perheestä, lapsista ja ystävistään huolimatta isoäiti ei kyennyt ajattelemaan elämää yksin, ilman miestään.

Adorján kuvaa isovanhempiaan lämpimästi ja terävästi. Samalla hän kirjoittaa omaa historiaansa, kuitenkin niin, ettei se vie liikaa tilaa omaperäiseltä ja hurmaavalta avioparilta ja heidän rakkaudeltaan. Yhdeksäntoista vuotta sitten tänään he valmistautuivat iltaan tarkistamalla vielä viimeisten kerran toimintaohjeet kirjasta Final Exit.

Minulla on vielä 50 sivua lukematta.

Johanna Adorján: Rakkaudessa erottamattomat

sanna

Mainokset

Jätä kommentti

Kategoria(t): Kirjat

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s